Novogodišnji kolačići – pet proverenih i jednostavnih recepata

Katarina

Katarina

Kreativni genije

Nova godina i praznici nam se bliže, pa kako ne biste u minut do dvanaest razmišljali o prazničnoj trpezi, za vas sam izdvojila pet jednostavnih i brzih recepata za praznične kolače.

Recepti su vrlo jednostavni, jeftini, i možete ih pripremati sami ili uz pomoć svoje dece koji će uživati u pripremi i doprinosu, kao što uživa i moje dete.

Budite kreativni i unesite pravu prazničnu atmosferu u vaš dom.

Medenjaci sa đumbirom

Neodoljivi i jednostavni medenjaci sa prefinjenim mirisom đumbira su neizostavna poslastica tokom praznika. Ukoliko niste ljubitelj đumbira, jednostavno ga izostavite iz recepta, a zadovoljstvo u čarima medenjaka svakako neće izostati.

Sastojci:

  • 250g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1 kašičica cimeta
  • 100g putera
  • 125g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 4 kašike meda

Priprema:

  1. Umutite puter i smeđi šećer, dodajte jaje i med, pa dobro sjedinite smesu.
  2. Dodajte suve sastojke i umesite testo.
  3. Razvaljajte testo na 0,5 cm debljine i oblikujte medenjake kalupom.
  4. Pecite na pek papiru na 180°C oko 10-12 minuta.

Saveti za dekoraciju medenjaka

Medenjake možete jednostavno posuti prah šećerom kada se prohlade ili ih možete dekorisati glazurom od šećera bez jaja.

Za glazuru vam je potrebno:

150g šećera u prahu, dve kašike tople vode (ne više od dve!) i prehrambena boja po želji u dovoljnoj količini. Glazuru stavite u špric za dekorisanje ili kesu za dekorisanje i pustite mašti na volju.

Takođe ih možete premazati glazurom od šećera i ukrasiti šarenim mrvicama.

Čokoladne vanilice

Jedostavne i preukusne vanilice za sve ljubitelje čokoladnog krema su pravi izbor za prazničnu trpezu.

Sastojci:

  • 200g putera
  • 100g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 300g brašna
  • 2 kašičice kakao praha
  • čokoladni krem ili džem po želji

Priprema:

  1. Umutite puter sa šećerom i vanilin šećerom.
  2. Dodajte brašno i kakao i umesite testo.
  3. Ostavite testo da “odmori” 2 sata, zatim ga razvucite na debljinu od 0,5 cm i oblikujte kalupima po želji. Poređajte izrezano testo na pek papir i pecite na 180°C oko 15 minuta.
  4. Kada se kolačići prohlade, jednu stranu premažite čokoladnim kremom ili džemom po želji, a potom preklopite drugim kolačićem.

Kokos kuglice

Brze, jednostavne i bez pečenja – kokos kuglice su idealan kolač za pripremu sa vašim mališanima.

Sastojci:

  • 200g mlevenog keksa – najbolje Plazma keksa
  • 100g kokosa + još malo kokosa za dekorisanje
  • 100g šećera
  • 150g putera
  • 2 kašike kakao praha (po želji)

Priprema:

  1. Umutite ili rukama umesite puter i šećer, dodajte mleveni keks, kokos i kakao.
  2. Pravite male kuglice i uvaljajte ih u dodatni kokos.
  3. Ostavite da se stegnu u frižideru pre posluženja.

Limun kolačići

Mirisni i slasni limun kolačići će vas raspametiti svojim egzotičnim ukusom i jednostavnom pripremom.

Sastojci:

  • 250g brašna
  • 150g putera
  • 100g šećera
  • 1 jaje
  • korica i sok od 1 limuna

Priprema:

  1. Umutite puter sa šećerom, dodajte jaje, koricu i sok od limuna.
  2. Dodajte brašno i umesite testo.
  3. Pravite
  4. kolačiće i pecite ih na pek papiru na 180°C oko 12-15 minuta.
  5. Kada se ohlade pospite ih prah šećerom.

Kornfleks čokoladne korpice

Za kraj, jedan vrlo izdašan recept. Kornfleks korpice su jednostavne za pripremu, a dobićete oko 70 korpica ovog neodoljivog slatkiša.

Sastojci:

  • 500g kornfleksa
  • 250g margarina za kolače
  • 50g šećera
  • 8 kašika meda
  • 150g čokolade za kuvanje
  • 200g seckanih oraha
  • korpice srednje veličine

Priprema:

  1. U dublju šerpu stavite šećer, margarin i med na zagrejanu ringlu i mešajte dok se šećer ne otopi.
  2. Dodajte izdrobljenu čokoladu i seckane orahe u smesu i mešajte dok se ne otopi.
  3. Sklonite šerpu sa ringle i u smesu dodajte kornfleks koji ste prethodno nadrobili rukama na manje komadiće.
  4. Kada se smesa prohladi, punite korpice kašičicom i ohladite ih u frižideru.

Nažalost nemam odgovarajuću sliku, ali verujte mi na reč 🙂

To bi bili neki od recepata koje će vaša nepca dugo pamtiti. Ukoliko ste pak na dijeti i tokom praznika, priuštite sebi MilanoCandles desert sveću i uživajte u prizoru i mirisu nejestive dekorativne sveće iz moje bogate kolekcije kreativnosti.